13 Серпня, 2025

А ви знаєте, як схуднути на кисломолочних продуктах?

Про користь кисломолочних продуктів без сумніву чули всі, хто цікавиться темою здорового харчування і поліпшення якості життя. Для схуднення їх теж активно використовують, але, на жаль, не завжди правильно. Сьогодні ми поговоримо про те, як саме потрібно застосовувати «кісломолочку» для позбавлення від зайвої ваги: ​​з якими продуктами поєднувати, які напої використовувати, скільки днів і в якому режимі сидіти на дієті. Раціональний підхід допоможе домогтися прогнозованого результату без побічних ефектів у вигляді розлади травлення

Як «працюють» кисломолочні продукти?

Як відомо, цей клас продуктів поділяється на два основних: молочнокислого і змішаного бродіння. У процесі приготування виробники використовують різні типи корисних бактерій. Для схуднення годяться обидва типи кисломолочних продуктів, але підбирати напої слід більш відповідально, щоб не добитися ефекту підвищеної кислотності шлункового соку або роздратованого кишечника.

Оздоровчий вплив засноване перш за все на дії бактерій і речовин, ними вироблених. За складом нутрієнтів, мінералів і вітамінів кисломолочні продукти практично ідентичні звичайному «вихідного» молоку. Але засвоюваність у них набагато вище. В даний час лікарі часто рекомендують напої з біфідобактеріями, щоб населити кишечник корисною мікрофлорою після терапії антибіотиками. Поява зайвої ваги теж нерідко пов’язане з дисбалансом мікрофлори, і правильна «перезавантаження» в цій сфері може піти на користь організму. У нього з’явиться додатковий механізм регуляції харчової поведінки.

Також позитивний вплив надає молочна кислота, яка пригнічує цілий ряд хвороботворних бактерій. Кісломолочка в переважній більшості випадків допомагає швидко налагодити регулярний стілець навіть при схильності до постійних запорів або одноманітному «рафінованому» харчуванні. Про протеїні, кальції та інших мікроелементах поширюватися не будемо – їх користь і так очевидна.

Що конкретно потрібно їсти на тривалій дієті – повинен визначити фахівець, який знає загальну картину по здоров’ю і особливостей травлення. Для короткочасних розвантажувальних днів або просто в якості доповнення до здорового раціону можна вибрати продукт самостійно. У нашій країні найбільшою популярністю у дієтологів і споживачів для схуднення користується наступна кисломолочна продукція:

  • кефір (особливо бифидокефир);
  • йогурт без солодких і ароматичних добавок;
  • ряжанка;
  • ацидофілін;
  • мацоні;
  • тан;
  • кисле молоко;
  • айран;
  • нежирна сметана;
  • сузьма;
  • тарак.

У багатьох регіонах нашої країни є свої улюблені рецепти кисломолочних продуктів, які не ввійшли в цей список. Вибираючи кісломолочку для дієти, важливо уважно простежити за термінами зберігання і складом. Продуктів з консервантами, барвниками і загустителями потрібно по можливості уникати.

Правильне поєднання кісломолочку з іншими продуктами

Головна небезпека для організму таїться в надмірно кислому середовищі. В першу чергу, це стосується продуктів змішаного бродіння, в яких містяться летючі кислоти, спирти і нерідко вуглекислий газ. Але і молочнокисле бродіння теж може мати негативні наслідки, якщо такі напої вживати щодня кілька тижнів, а то і місяців поспіль.

У кислому середовищі відбувається вимивання мікроелементів – кальцію і заліза в першу чергу. Також страждає баланс магнію і натрію, що позначається на працездатності і концентрації уваги. Порушення загального рН-фактора призводить до закислення організму, що обов’язково потрібно компенсувати за допомогою лужних продуктів харчування. Інакше на суворої кисломолочної дієті вас будуть супроводжувати безсоння, болі в м’язах і суглобах, загальна слабкість і погіршення настрою. Найкращим компенсатором на дієті прийнято вважати овочі і фрукти, які не піддавалися глибокої термічній обробці.

Ще один спосіб – горіхи (крім арахісу). Їх ощелачивающее дію більш м’яке, але зате рідко трапляються «конфлікти» з молочко, які у овочів і фруктів бувають регулярно, особливо в сирому вигляді. З варених лужних добре себе зарекомендувала буряк. Її можна потерти на тертці і змішувати, наприклад, з мацоні або несолодким йогуртом, щоб вийшов дієтичний супчик.

Кисломолочна дієта для схуднення

Існує кілька різних підходів: тижневий, двотижневий і розвантажувальні дні (1-2). На думку багатьох фахівців найбільш оптимальним періодом, за який можна отримати результат і не нашкодити організму, це 10 днів. За цей час можна втратити 2-4 кілограми зайвої ваги і гарненько розігнати метаболізм. Двотижнева дієта може бути ще більш ефективною, але її потрібно проводити під контролем фахівця і не частіше, чим раз на півроку. Десятиденну дієту на кисломолочних продуктах рекомендовано використовувати раз в три місяці, в холодну пору року краще трохи рідше. В ідеалі раціон повинен формувати дієтолог, але можна покластися на власний смак, при цьому чуйно відслідковуючи реакцію організму.

Раціон і правила для десятиденної дієти на кисломолочних продуктах

Цю дієту відносять до дробовим, тому не варто навіть намагатися дотримуватися триразовий режим – буде вкрай дискомфортно і до кінця терміну дотерпіти не вийде. Потрібно мінімум п’ять, а краще шість прийомів їжі, не всі з яких в обов’язковому порядку повинні містити молочку. Перерва між перекусами не повинен затягуватися довше чотирьох годин, тому в поїздках або на роботі потрібно завжди мати з собою «швидку допомогу» у вигляді пляшки питного йогурту або живого кефіру.

Розглянемо типовий день такої дієти:

1. На сніданок можна вжити 300-400 мл ряжанки чи кислого молока. Кефір в ранковий час краще не використовувати, оскільки це продукт змішаного бродіння, і він може викликати підвищення кислотності шлункового соку, що на початку дня небажано.
2. На «ланч» відмінно підійдуть дві відварені картоплини в мундирі без солі і приправ. Запити їх можна чашкою трав’яного або зеленого чаю без цукру.
3. Умовний обід (близько години дня) може складатися з 150-200 г сиру. Його можна заправити невеликою кількістю нежирної сметани або з’їсти в «чистому» вигляді.
4. Далі слід перекус сирими овочами (наприклад, морквою). Якщо почуття голоду занадто сильно, відмінно підійде овочевий салат, заправлений краплею оливкової олії.
5. «Вечеря» теж повинен бути легким, тому беремо грам 150 нежирного сиру або бринзи і запиваємо склянкою кислого молока або ряжанки.
6. Останній перекус – яблуко будь-якого зеленого сорту і живий кефір.

Потрібно бути готовим до того, що після першого дня такої дієти на наступний ранок буде досить бурхливий стілець. Можливо, розумніше буде встати раніше перед роботою, щоб мати час «пережити» цей етап. Уже до середини десятиденної кисломолочної дієти дискомфорт і інші «прояви» з боку шлунково-кишкового тракту практично не відзначаються.

Природно, раціон можна і потрібно урізноманітнити, експериментуючи в рамках вищевикладеної схеми з шести етапів. Наприклад, можна картопля на ланч замінювати грошима або солодкими яблуками, обідати баночкою густої сметани або мацоні з кропом.

Вечірній кефір відмінно замінить ацидофілін. Як перекусів можна використовувати салат з вареного буряка з волоськими горіхами і краплею олії, а також просто фундук або кешью в чистому вигляді. Якщо в перервах між прийомами їжі трапляється напад голоду, краще використовувати гарячий зелений чай з краплею меду. Не слід забувати і про питний режим – в день потрібен мінімум додатковий літр мінеральної води без газу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code