У сучасному суспільстві раз у раз обговорюють засоби омолодження. Особливо багато дискусій навколо антиоксидантів – сполук, що уповільнюють процес старіння за рахунок знищення вільних радикалів. Величезна кількість таких речовин містять натуральні продукти харчування. Одне з них – лікопін – було виявлено в томатах. Давайте дізнаємося про це антиоксиданти побільше.
Що це таке?
Лікопіном називають пігмент з групи каротиноїдів. Іншими словами, ми маємо справу з близьким родичем всім відомого бета-каротину. Більш того, що описується з’єднання є нециклічні изомером провітаміну А і відіграє роль попередника останнього. Лікопін міститься в різних частинах рослин, де головна його функція – захист клітин від окисного стресу і ультрафіолетового випромінювання сонця. Крім рослин антиоксидант виробляють фотосинтетические бактерії. В організмі людини він вироблятися не може, а тому повинен надходити туди з їжею. Для повноцінного всмоктування речовини необхідні жири.
З хімічної точки зору лікопін відноситься до тетратерпенам. Відкриття лікопіну відбулося в 1910 році. Структуру пігменту визначили через 21 рік. Його молекулярна формула виглядає так: C40H56. Лікопін не контактує з водою, розчиняючись лише в маслах і органічних розчинниках. Під впливом світла і високих температур антиоксидант утворює цис-ізомери.
Корисні властивості лікопіну
Рослинний пігмент може дуже багато чого. Так для чого потрібен лікопін організму?
- Поліпшення метаболізму. Лікопін прискорює обмінні реакції, усуває порушення ліпідного обміну, приводить в норму кислотно-лужний баланс, знижує рівень «поганого» холестерину в крові; виводить з організму шлаки, токсини і пестициди. Все це сприяє зменшенню ваги, а ще зводить нанівець ймовірність розвитку інсульту і атеросклерозу.
- Позитивний вплив на серцево-судинну систему. Завдяки рослинному антиоксиданту відбувається стабілізація артеріального тиску, що важливо для гіпертоніків, а також зміцнення капілярних стінок. Високий вміст лікопіну в крові – одна з обов’язкових умов для зниження ризику виникнення інфаркту міокарда та інших захворювань серця.
- Підтримка нервової системи. Антиоксидант надійно захищає кору надниркових залоз від згубного впливу токсинів і отрут. Крім того, він регулює реакцію організму на стресові ситуації в сторону її зменшення. Відповідно до проведених пару років тому дослідженням, лікопін запобігає наступ невропатологічних наслідків вживання в їжу продуктів, що містять підсилювач смаку глутамат натрію. Прийом пігменту є відмінною профілактикою хвороби Альцгеймера, оскільки антиоксидант не дає нервовим клітинам руйнуватися.
- Боротьба зі збудниками інфекції. Лікопін має антибактеріальну та протигрибкову властивостями. З цієї причини він має велике значення в лікуванні кандидозу, мікозу, застуди, ангіни. Додайте сюди здатність лікопіну активізувати роботу імунної системи, знімати запалення – і ви отримаєте шикарне засіб для підвищення витривалості організму.
- Сприятливий вплив на зір. Пігмент корисний при короткозорості, астигматизмі, при вікових змінах зорової функції очей. Він допомагає запобігти розвитку катаракти і дегенерації жовтої плями.
Показаннями до прийому лікопіну в формі біодобавки є цукровий діабет, часті головні болі, в тому числі мігрень; бронхіальна астма, гінгівіт, стоматит, переломи, тахікардія, ожиріння, депресія, епілепсія, судоми. Що стосується уповільнення старіння, то дана речовина дійсно розгладжує, живить і зволожує шкіру, покращує колір обличчя, захищає тілесні покриви від сонячного випромінювання. Локонам це з’єднання теж стане в нагоді, оскільки стимулює їх зростання, пробуджуючи «сплячі» волосяні цибулини; усуває витончення і випадання волосся, прибирає лупа, зменшує ламкість пасом і перешкоджає облисіння. Чоловікам лікопін допомагає підвищити концентрацію в спермі сперматозоїдів, тим самим збільшуючи шанс на запліднення жіночої яйцеклітини і, як наслідок, зачаття дитини.
де міститься?
Оскільки лікопін – пігмент рослинного походження, то кращі його джерела – овочі, фрукти і ягоди.
Лідером за змістом лікопіну можна сміливо назвати такий продукт, як помідор. У 100 г свіжих томатів присутній майже 5 мг лікопіну. Те ж саме стосується домашнього кетчупу, аджики і томатного соку. Томатна ж паста перевершує за наявністю лікопіну навіть ці продукти: щоб задовольнити добову потребу свого організму в біологічно активного з’єднання, достатньо з’їдати 1 раз в день 1 ст.л. вказаного концентрату. У порівнянні зі свіжими томатами дане ласощі містять в 30 разів більше антиоксиданту.
З томатом за кількістю рослинної пігменту на один щабель можна поставити хіба що тільки кавун. 100 г солодкого продукту містять 4,5 мг каротиноида. Чим червоно м’якоть плоду, тим більше в ній лікопіну.
Іншими гідними продуктами-джерелами органічної сполуки служать рожевий грейпфрут, червоний гострий і болгарський перець, плоди шипшини, червонокачанна капуста, гранат, гуава, диня. Набагато менше багаті лікопіном абрикос, морква, червоний буряк, спаржа, хурма, папайя.
Цікаво, що тут працює наступне правило: термічна обробка підвищує наявність антиоксиданту в продуктах рослинного походження і покращує засвоєння речовини організмом. Пам’ятаючи про необхідність вживання природних джерел лікопіну з жирами, для овочевих салатів в якості заправки використовуйте домашню сметану або рослинні масла. Можна поєднувати страви, насичені антиоксидантом, зі стравами з жирної морської риби.
Скільки потрібно лікопіну?
Добова норма органічної речовини для дорослої людини дорівнює приблизно 5 мг. При цьому максимально допустима для вживання доза становить 10 мг на добу.
Лікопін стає небезпечним для людського здоров’я за умови надлишку його в раціоні харчування. У цьому випадку він здатний спровокувати появу нудоти, діареї, здуття живота, різке зниження апетиту, біль і підвищене газоутворення в кишечнику. Може дати знати про себе і придбання шкірних покривів оранжевого відтінку.
Лікопін в вигляді БАДа краще не приймати одночасно з препаратами, що мають гіпотензивну дію; ліками, що розріджують кров і підсилюють чутливість до УФ-випромінювання сонця. Те ж стосується засобів із заспокійливим ефектом, від астми і шлункових розладів.